Gister trok ik een kaartje. Daarop stond ‘Ik zeg wat ik bedoel’. Een simpel zinnetje over de kortste weg van binnen naar buiten: dat zeggen wat je bedoelt. Niet wat je hoopt dat de ander begrijpt, niet verpakt in een roze papiertje omdat je niet durft, niet ernaast, erboven of eronder, maar gewoon: dat wat je echt bedoelt. Hoe lelijk het soms ook is. 

Zeemeermin
Ik ben een duiker. In een romantische bui voel ik mij Undine- de zeemeermin die onder water leeft, en alleen komt als ze geroepen wordt. Dan oefent ze haar diepe, magische invloed uit op het aardse volk dat verzuipt in de dagelijkse realiteit, tot ze alles gegeven heeft en weer verdwijnt. De eerste keer dat ik dat verhaal las, moest ik huilen van herkenning. Maar bezien vanaf de wal, ziet mijn afwisselende onder- en bovenwater bestaan er soms ongrijpbaar en onbetrouwbaar uit. Ben ik er nou wel, of ben ik er nou niet? En is die magische beweging eigenlijk niet meer dan een uitdrukking van mijn grote angst om écht aanwezig te zijn, in het hier en nu? 

Verhullen
Jarenlang heb ik gemarchandeerd. Ik ben een wonderkind als het aankomt op het verhullen van mijzelf. Dienstbaar zijn, hard werken, niets nodig hebben, uitstellen van eigen geluk, weinig ruimte innemen, verdragen van wat niet fijn is, niet geloven dat het er is voor mij, onaanraakbaar zijn, soms mysterieus. Maar ondertussen groeit vanbinnen de druk. De druk om zachter te zijn, gezien en gehoord te worden, te kunnen rusten in het leven, mij te verbinden zonder weg te hoeven, liefde te laten stromen en te genieten van mijn eigen plek. 

Afzet
Tot zover de binnenkant. Ik realiseer mij dat ik maandenlang weg ben geweest van dit toneel. Dat kwam omdat ik even geen tekst had, onder water. Hoe druk je je uit als je niet weet waar je bent? Nu weet ik dat ik mijn staart op de zeebodem drukte voor een grote afzet naar boven. Ik heb mij omgedraaid met een groot verlangen om mijn eigen missie te volgen. Want ik heb maar één leven, en ik ben al 44. ‘Je bent eigenlijk heel lief,’ zei iemand me laatst, ‘maar daar heb je het altijd te druk voor.’ Het is tijd om mijn aandacht te verleggen. Naar wat ik eigenlijk echt bedoel. 

Vanaf oktober start ik de opleiding Integrated Psychotherapy bij Bodymind in Rotterdam. Betekenisvolle en afgebakende klussen blijf ik doen. Ik maak graag een mooi programma voor je bijeenkomst, verzorg speeches en reis als coach graag een stukje met je op. Interesse? Neem contact met me op.