Vorige week was ik in gesprek met iemand die van haar baas een opleiding mocht gaan doen. Daar was ze in haar nopjes mee, ze wist alleen niet wat ze moest kiezen. Ze vertelde over een managementopleiding die ze had gezien – die sloot in theorie goed aan bij haar functieprofiel. ‘Werd je er blij van?’ vroeg ik. ‘Blij?’ zei ze verbaasd, ‘nou, daar heb ik niet over nagedacht.’

Eerst succes
We leveren wat af. Harde werkers zijn we. Druk en vol urgentie. We gaan er helemaal in op, bijten ons vast, vragen ons af wat we moeten leren om nog beter te presteren, hoe we kunnen klimmen op de maatschappelijke ladder. Of je blij bent, is van minder belang. Alsof we ons dat niet kunnen permitteren. Eerst het succes, dan zijn we tenminste veilig. Al is de burn-out inmiddels wel een volksziekte geworden.

Werk als geleider
Iedereen weet dat blije medewerkers zorgen voor betere prestaties. Alleen veronderstelt dit nog steeds dat je leeft om te werken, en niet andersom. Want of je nu baas bent, medewerker, coach, leraar of ondernemer- het is een rol die je vervult. We zijn het niet zelf. Als mens verlangen we simpelweg naar contact, erkenning, zingeving en blijdschap. Werk is daar een prima geleider voor. Maar is het veel meer dan dat?

Voor goud
Een opleiding doen waardoor je beter presteert, is functioneel en biedt op het eerste gezicht de meeste zekerheid. Dat is geruststellend. Kiezen voor waar je echt blij van wordt, is voeding geven aan je eigen potentieel. Aan je levenslust. Dan investeer je in de weg die jij te gaan hebt, hoe die er ook uit ziet. Dan ga je voor goud. Het goud waarmee jij het meest van waarde bent. Bovendien: niet zeker zijn van waar je uit komt, is misschien wel het beste recept voor groei. Het nieuwe ontstaat niet binnen de lijntjes.

Geven en nemen
Gelukkig hoeft het elkaar niet uit te sluiten, blij en functioneel. Geven en nemen gaan samen op, zeker in een organisatie of bedrijf.  Je geeft je inzet, je talent, tijd van je leven. Je neemt je salaris en een aandeel in je ontwikkeling- in jouw weg, die alleen jij gaat en waar alleen jij verantwoordelijk voor bent.

Dus zeg eens, wat glinstert er aan jouw horizon? Durf jij te gaan voor je eigen goud?